Україна в цифрах: 14-18 грудня

Share

Головне завдання минулого тижня, результат якого має стати ключовим дляукраїнської економіки на найближчі місяці – ухвалення компромісного для всіх варіанту податкової реформи та державного бюджету на 2016 рік – виконано не було. За що Україна негайно отримала офіційне попередження про припинення співпраці від головного донора національної економіки – Міжнародного валютного фонду.

Незважаючи на попередні заяви про досягнення компромісу між урядом і парламентом, запропонований на розгляд Верховної Ради другий, компромісний варіант змін до Податкового кодексу (про нього ми детально розповідали у попередньому огляді), не пройшов схвалення парламентського комітету з питань податкової та митної політики. Як повідомила член комітету Оксана Продан, цей законопроект не підтримав жоден член профільного комітету. Подальші кроки з роботи над податково-бюджетним пакетом окреслила голова комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна. За її словами, у п’ятницю члени спільної робочої групи з представників парламенту та уряду вирішили, що в понеділок, 21 грудня, до парламенту буде подано новий проект змін до Податкового кодексу, який стане базою для побудови бюджету-2016. На її переконання, саме ці «компромісно-компромісні» зміни «допоможуть збалансувати бюджет та не допустять руйнівних наслідків для економіки». Урядовий ж законопроект податкової реформи, що був фактично відхилений комітетом, на переконання Ніни Южаніної, має бути розглянутий парламентом вже після ухвалення бюджету-2016 та нового Податкового кодексу та стати  «базою для розробки в наступному році нового Податкового кодексу, в якому знайдуть своє відображення і прогресивні норми парламентського законопроекту (про податкову реформу)». «Вірю, що в наступному році нам вдасться підготувати для країни справді ліберальну податкову реформу, яка буде детально прорахована найширшим колом спеціалістів, погоджена із суспільством і міжнародними партнерами та прийнята, як цього вимагає закон, до 1 липня 2016 року», – підсумовує Ніна Южаніна.

На цю несподіванку негайно відреагувало на сьогодні найбільше джерело запозичень для України – Міжнародний валютний фонд. Якщо раніше він обмежувався напівофіційними коментарями, то цього разу все було набагато серйозніше – 18 грудня була оприлюднена офіційна заява МВФ в особі першого заступника голови Девіда Ліптона про бюджетну ситуацію в Україні. Заява досить різка:«МВФ стурбований дискусією в парламенті, яка фактично відхилила урядові пропозиції нового податкового кодексу та бюджету України на 2016 рік. Прийняття бюджету, що відповідає ключовій вимозі програми розширеного фінансування – скороченню бюджетного дефіциту до 3,7% валового внутрішнього продукту, є ключовою вимогою завершення перегляду програми розширеного фінансування для України. Водночас цей бюджет має бути підтриманий структурними реформами, направленими на усунення винятків та розширення податкової бази, а також зменшенню державних видатків, що також є цілями програми». Висновок заяви – чіткий, конкретний і недипломатичний: «Ухвалення державного бюджету з відхиленнями від цілей програми EFF на 2016 рік і в середньостроковій перспективі перерве програму та неодмінно зупинить все пов’язане міжнародне фінансування».

Тобто, без «правильного» бюджету грошей не буде. Це розуміють всі: уряд, парламент, президент. Але всі також розуміють і те, що без ліберальної податкової реформи, причому ліберальної не тільки в ставках, а й у радикальному спрощенні адміністрування для мінімізації спірних ситуацій, не буде покращено бізнес-клімат – а, отже, економіка не запрацює, і тоді Україна ще більше залежатиме від кредиторів. А боргів і так вже забагато – за офіційними даними НБУ, у третьому кварталі валовий зовнішній борг України зріс на 550 млн. доларів – до 127,5 млрд. доларів. Брак часу на ґрунтовне опрацювання проектів створює умови для того, щоб «протягнути» через парламент чергові «косметичні» зміни в стилі «хотіли, як краще – вийшло, як завжди», але їх вже ні економіка, ні Україна не витримає. Тому українській владі хочеться побажати мудрості для ухвалення таких податково-бюджетних змін, які б справді спростили життя бізнесу, але врахували думку головного кредитораУкраїни – на жаль, ситуація нині така, що без грошей МВФ Україна оголосить повний дефолт.

До речі, на минулому тижні частковий, але прогнозований дефолт було оголошено. 18 грудня Кабінет Міністрів України скористався своїм законним правом та запровадив мораторій на виплату державного боргу Російській Федерації. Під мораторій потрапили не тільки борги за єврооблігаціями так званого «боргу Януковича» в 3 мільярди доларів, але й ще 507 мільйонів доларів гарантованого державою боргу КБ «Південне» та «Укравтодору» перед російськими банками. З моменту оголошення мораторію виплати за цими боргами зупиняються або до відповідного рішення Кабміну, або ж до судового рішення. А судитися з Росією Україна готова – адже розміри збитків від анексії Криму та війни на Донбасі і Луганщині перевищують цей борг в рази. Оскільки мораторій на виплату російського боргу, відповідно до нещодавно ухвалених змін, не впливає на співпрацю України та МВФ, на новини про мораторій відреагував тільки російський фінансовий ринок –  акції російського «Сбєрбанку» подешевшали на 3,6%, приблизно на стільки ж знизилися індекси Московської міжбанківської валютної біржі та Російської торговельної системи (на 2,69% та 3,61% відповідно). Звичайно ж, оскільки термін виплати боргу сплив 20 грудня, від змін рейтингів Україна не застрахована, але визначальною в цьому питанні також буде позиція МВФ, який, до речі, визнав борг перед Росією офіційним.

Тим часом, підсумки розвитку української економіки в 2015 році залишаються песимістичними. Так, Державний комітет статистики України погіршив оцінку падіння ВВП України в третьому кварталі до 7,2%, а Світовий банк прогнозує падіння економіки за підсумками 2015 року на рівні 12%, що на 2% вище прогнозу Міністерства економічного розвитку та торгівлі України. Оптимістичніше оцінює ситуацію Національний банк України, який минулого тижня вирішив зберегти чинну облікову ставку на рівні 22% річних для підтримання уповільнення інфляції до 12%. На думку Нацбанку, збереження облікової ставки залишить умови для стримування інфляційних очікувань. Тенденція сповільнення інфляції залишиться завдяки низькому споживчому попиту, а також низькій вартості енергоресурсів на світових ринках.Водночас ризиком зростання інфляції є низький попит на товари українського експорту та можливе підвищення акцизів на алкоголь та тютюн. До речі, Україна за 2015 рік має позитивне сальдо зовнішньої торгівлі – за даними Держстату, в січні-жовтні 2015 року експорт товарів перевищив імпорт на 381 млн. доларів. Основу товарної структури українського експорту складали недорогоцінні метали та вироби з них – 26%, продукти рослинного походження – 20,3%, механічні та електричні машини – 10,1%, мінеральні продукти – 8,5%, жири та олії тваринного або рослинного походження – 8,2%, готові харчові продукти – 6,4% та продукція хімічної та пов’язаних з нею галузей промисловості – 5,8%.

Незважаючи на негативні тенденції, є в економічному житті минулого тижня і позитивні моменти. Зокрема, стало відомо про інвестицію Європейського банку реконструкції та розвитку в український фотобанк Depositphotosв розмірі 4 млн. доларів, які підуть через спеціальний венчурний підрозділ банку Venture Capital Investment Programme. Також ЄБРР оголосив про свої плани вдвічі збільшити у 2016 році кількість проектів та фінансування грантової підтримки малого та середнього бізнесу – до 200 проектів загальною вартістю 3 млн. євро. Все буде добре?

За матеріалами Wschodnik.