Зеленський закликав ЄС погоджувати з Україною рішення щодо торгівлі

Share

Президент Володимир Зеленський закликає країни-сусіди та держави Європейського Союзу утриматися від будь-яких рішень щодо торгівлі з Україною без консультацій із нею

Про це він заявив під час спільної з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн пресконференції, передає «Інтерфакс-Україна».

«Ми обговорили ситуацію щодо експорту нашої аграрної продукції. У нас загальне погодження щодо нашого українського вкладу в глобальну продовольчу безпеку…На жаль, ми зіштовхнулися з проблемами в тому, де й надалі мали бути сильні прояви солідарності. Жорстокі під час війни протекціоністські заходи наших сусідів не можуть не розчаровувати», – сказав Зеленський.

Як наголосив президент, будь-які обмеження українського експорту нині неприпустимі, тому що вони посилюють можливості агресора.

У зв'язку з цим Зеленський запропонував створити консультативну групу із сусідніми країнами та державами ЄС для моніторингу проблемних питань у сфері торгівлі.

«Ми пропонуємо заснувати консультативну групу для моніторингу відповідних проблемних питань та утриматися від будь-яких рішень щодо торгівлі без консультацій з Україною», – сказав він.

Очільник держави також заявив, що очікує від Євросоюзу сильних рішень та якнайшвидшого зняття всіх торгових обмежень.

«Якщо буде політична воля. А сьогоднішні наші переговори свідчать, що така воля є. Ми зможемо знайти оптимальні, правильні та сильні рішення, які захистять інтереси як Європи, так і українців, які, на додачу до війни, страждають ще й від застосованих проти нас експортних обмежень», – зазначив він.

Нагадаємо, з 2 травня Єврокомісія запровадила тимчасову заборону на експорт чотирьох сільськогосподарських продуктів з України – пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику – до п’яти країн ЄС. Це обмеження встановлене у якості винятку і діятиме до 5 червня 2023 року, однак строк його дії може бути продовжено.

Водночас Болгарія, Угорщина, Польща та Словаччина зобов’язалися скасувати свої односторонні заходи щодо заборони ввезення агропромислової продукції з України.

Це рішення було однією з передумов для продовження пільг для українського експорту до ЄС ще на рік.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom