«Нафтогаз» хоче залучити ExxonMobil, Halliburton і Chevron для збільшення видобутку газу

Share

Керівництво НАК «Нафтогаз України» провело переговори з великими американськими нафтовими компаніями ExxonMobil, Halliburton і Chevron щодо їхньої можливої участі у видобуванні газу в Україні

Про це в інтерв’ю Financial Times повідомив очільник «Нафтогазу» Олексій Чернишов, передає «Forbes».

«Ми розуміємо, що приватним компаніям досить складно інвестувати під час війни. Тому ми працюємо над механізмами страхування, щоб захистити їхній капітал. Звичайно, це займе деякий час», – пояснив він.

Також Чернишов розповів, що зустрічався з офіційними особами Білого дому, членами Конгресу та сенаторами від обох партій, щоб залучити більшу політичну підтримку інвестицій США в енергетичний сектор України.

За даними видання, падіння попиту на енергоносії в Україні на тлі економічних потрясінь після вторгнення РФ означає, що країна також може мати запаси природного газу, який можна було б транспортувати до Європи, а також сховища, які можна було б використовувати, коли ЄС накопичує запаси напередодні зими.

«Нафтогаз» сподівається найближчим часом підписати контракт з Halliburton, який допоможе збільшити у 2023 році видобуток до цільових 13,5 млрд кубометрів, що приблизно на 1 млрд кубометрів більше, ніж у 2022 році.

За словами Чернишова, до кінця війни важко досягти довгострокової виробничої мети.

«Це багато. І для цього нам може знадобитися серйозне розширення сервісу та технологічні драйвери, які може забезпечити Halliburton», – сказав він.

Видання нагадало, що нафтопромислова сервісна група Halliburton була однією з перших міжнародних компаній, які увійшли в Ірак після військової операції США в 2003 році.

Переговори з Exxon і Chevron – нафтовидобувними компаніями, які не працюють у Україні – перебувають на ранній стадії, і для досягнення результатів знадобиться більше часу. Чернишов заявив, що «Нафтогаз» відкритий для низки різних домовленостей.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom