Україна намагається покращити стосунки з Китаєм, але комунікація складна, – МЗС

Share

Україна намагається покращити дипломатичні стосунки з Китаєм, але комунікація на рівні керівництва залишається «дуже складною»

На цьому наголосив заступник міністра закордонних справ Андрій Мельник в інтерв’ю «Українській правді».

«Ми намагаємося покращити позицію офіційного Пекіна стосовно російської агресії. На жаль, комунікація була і залишається дуже складною на рівні найвищому – на рівні керівництва. І уряд, і президент, і вся дипломатчна наша служба намагалася і до (повномасштабної – Ред.) війни, і з початку війни, і під час війни відшукати ключик до цієї надважливої для нас держави, для того, щоб її позиція була більш сприятлива, ніж є сьогодні. Щоб це був не лише цей нейтралітет, який, в принципі, ми теж цінуємо. Ми не втрачаємо надію достукатися як до розуму, так і до сердець китайського керівництва для того, щоб унеможливити будь-який альянс з путінською Росією», – сказав він.

Від початку повномасштабної війни Росії проти України офіційні китайська влада неодноразово виступала за якнайшвидші переговори та розв’язання конфлікту мирним шляхом. 20 лютого Китай заявив, що готовий співпрацювати з іншими країнами для досягнення якнайшвидшого припинення вогню та міцного миру в Україні.

21 лютого видання Wall Street Journal повідомило, що у найближчі місяці лідер Китаю Сі Цзіньпін відвідає Москву для зустрічі на вищому рівні з президентом Росії Володимиром Путіним.

Президент України Володимир Зеленський вважає, що якби Китай вступив у союз з Росією, це «стало б початком світової війни».

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom