Мінекономіки підтвердило прогноз інфляції на 2023 рік на рівні 28%

Share

Міністерство економіки України підтверджує макропрогноз, на якому побудований державний бюджет на 2023 рік. Зростання ВВП очікується на рівні 3,2% за інфляції 28%

Про це повідомив перший заступник міністра Денис Кудін у коментарі «Інтерфакс-Україна».

«28% (прогноз інфляції) так і є, ми поки що не схильні його переглядати. Водночас ми бачимо зростання реального ВВП на 3,2%, як і було. Поки що залишаємось на цьому прогнозі», – сказав він у кулуарах бізнес-форуму зі швидкого відновлення України у Люксембурзі.

Коментуючи поліпшення Нацбанком минулого тижня прогнозу інфляції з 20,8% до 18,7%, Кудін зазначив, що «всім, хто живе в Україні, хотілося, щоб інфляцію було приборкано"»

За його словами, на сьогодні причини інфляції – це переважно подорожчання собівартості виробництва.

«Тобто ланцюги поставок змінилися, подорожчала логістика, і це об'єктивно впливає на собівартість виробників, які переводять її далі на кінцевих споживачів. Ми не бачимо підстав переглядати той макропрогноз, який ми зробили в жовтні минулого року. Окремі показники змінилися, але одне врівноважує інше, і загальний підсумок залишився тим самим», – пояснив перший заступник глави Мінекономіки.

Він додав, що на інфляцію може вплинути, значно на краще, зниження цін на енергоносії: у бюджеті прогноз середньорічної ціни газу було закладено на рівні $1300 за тис. куб. м, тоді як на сьогодні в Мінекономіки схильні оцінювати її на рівні $900.

«Друге – треба розуміти, як рухатиметься курс. Якщо НБУ здійснюватиме переоцінку валюти і якщо відбуватиметься девальвація, то уникнути інфляції буде досить складно», – зазначив Кудін.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom