Україна пропонує чотири джерела фінансування плану відновлення, – Шмигаль

Share

Україна розраховує, що наступна конференція відновлення України в Лондоні дозволить мобілізувати міжнародну підтримку для швидкого відновлення

На цьому наголосив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль на прес-брифінгу з міністром закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассісом та міністром з питань бізнесу, енергетики та промислової стратегії Великої Британії Грантом Шаппсом, повідомляє прес-служба Кабінету міністрів.

Шмигаль нагадав, що в Лугано Україна презентувала План відновлення. Також були затверджені принципи, на яких має базуватись відновлення, і Україна вже працює над виконанням своїх зобов’язань. Прем’єр зазначив, що від конференції в Лондоні у червні цього року Україна очікує чіткого визначення ресурсів, завдяки яким відбуватиметься відновлення.

«Основне відшкодування збитків має понести агресор. Для притягнення Росії до відповідальності за злочини важливо напрацювати відповідні механізми міжнародного права. Ми розраховуємо, що разом із партнерами ми чітко зафіксуємо положення про те, завдяки яким ресурсам має відбуватися довгострокове відновлення», — сказав прем’єр-міністр.

Зокрема Україна пропонує 4 основних джерела фінансування Плану відновлення:

  • конфісковані російські кошти в Україні та світі;
  • кошти міжнародних партнерів, в тому числі міжнародних фінансових організацій;
  • безпосередньо кошти з державного бюджету України;
  • кошти донорів та приватного сектору.

Кассіс зі свого боку зазначив, що в Лондоні продовжиться робота над рішеннями, які були ухвалені в Лугано: «Я вважаю, що нам потрібен компас, за яким би ми слідували навіть у такі темні часи, як ми зараз переживаємо. Декларація Лугано служить саме таким компасом».

Шаппс сказав: «Наша непохитна прихильність Україні також полягає в допомозі залучення фінансової підтримки, яка необхідна їй для відновлення після руйнувань, жорстоко завданих Москвою».

Шаппс також висловив впевненість, що Велика Британія впорається з викликом мобілізації підтримки України з усього світу.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom