Байден підписав оборонний бюджет на 2023 рік з $800 млн для України

Share

Президент США Джо Байден підписав проект оборонного бюджету на 2023 фінансовий рік загальною сумою в рекордні $858 млрд

Про це йдеться в повідомленні президента США на сайті Білого дому, передає «УНІАН».

«Сьогодні я підписав закон про асигнування на національну оборону на 2023 фінансовий рік», – повідомив Байден.

Закон, затверджений Байденом, став на $45 млрд більше, ніж пропонував сам глава Білого дому, і на 10% більшим, ніж у 2021 році, коли були виділені $778 млрд.

Документ передбачає виділення $6 млрд на програму стримування агресії РФ в Європі, яка була розпочата в 2014 році після окупації Криму, і додаткових $800 млн на допомогу Україні.

Також закон продовжує на п'ять років заборону на співпрацю США із Росією у військовій сфері, і наказує домагатися виключення цієї країни з міжнародних організацій, включаючи G20.

Також передбачається збільшення заробітної плати військовослужбовців на 4,6%; фінансування закупівель зброї, кораблів і літаків. Закон передбачає надання підтримки Тайваню, який стикається з агресією з боку Китаю, і виділення $10 мільярдів цій державі до 2027.

Крім того, оборонний бюджет США передбачає запровадження вторинних санкцій щодо осіб, які беруть участь у значних золотовалютних операціях з Росією, у тому числі із золотом з резервів Центрального банку Росії. Також проект передбачає зниження залежності від постачання російських енергоносіїв.

Як пише The New York Times, військові витрати з поправкою на інфляцію досягли найвищого рівня «з моменту пікових витрат на війни в Іраку та Афганістані у період між 2008 і 2011 роками», і стали «другими за величиною з поправкою на інфляцію з часів Другої світової війни».

Ппідписання Байденом проекту оборонного бюджету не є останнім словом щодо витрат. Далі Конгрес США має ухвалити законопроекти про асигнування, які дозволять уряду витрачати федеральні гроші. Питання про витрати має бути закрито до різдвяних канікул та закінчення 117-ї сесії Конгресу.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom