Обмеження ціни на газ дозволить швидше відрізати Росію від ринку газу, – Свириденко

Share

Рішення Європейського Союзу про схвалення стелі цін на газ – це системна зміна, яка дозволяє скоріше відрізати Росію від ринку газу

Таку думку висловила міністерка економіки України Юлія Свириденко, коментуючи рішення країн ЄС про обмеження цін на природний газ на рівні 180 євро за МВт*год, передає прес-служба українського відомства.

«180 євро за МВт*год – це істотно нижче, ніж початкова пропозиція Єврокомісії – 273 євро за МВт*год. Водночас, поки тривали політичні дебати ціна газу в ЄС зменшилася до рівня 117 МВт*год, а сьогодні ціна TTF взагалі становить 107 МВт*год», – пояснила Свириденко.

За словами міністерки, даний інструмент запрацює з 1 лютого 2023 року, а цінові обмеження стануть можливими з 15 лютого. Цей механізм стане страховкою від стрибків цін.

«Стеля ціни на газ має іншу природу, ніж цінова стеля на нафту. Формально це – не інструмент санкцій. Його головна мета – захист від надмірно високих цін. Але запровадження механізму коригування цін відкриває можливість для майбутніх санкцій і витіснення російського газу з глобальних ринків. Справа в тому, що багаторічне домінування Росії на ринку газу в ЄС призвело не лише до кількісної домінації, але і до того, що саме ціноутворення на ринку є надто чутливим до російського чинника. Зрештою це призвело до того, що влітку 2022 року ціни в ЄС були в 7 разів вищими, ніж у США»,- зазначила Свириденко.

На практиці передбачається, що механізм коригування застосовуватиметься до конкретного інструменту торгівлі газом – TTF – який є центральним у системі ціноутворення в Європі і найбільш чутливим до маніпуляцій.

«Але водночас це фінансовий інструмент, який також пов’язаний із низкою деривативів. Тому це не лише енергетичне питання, але і питання функціонування фінансових ринків. Тому існує ризик, що різке і надмірне втручання може призвести або до обмеження фізичних постачань, втрат ліквідності торговців фінансовими інструментами, або ж до втечі торгівлі на інші майданчики», – заявила Свириденко.

Тому будь-яке рішення про застосування цього механізму супроводжуватиметься аналізом та позиціями Європейського агентства співпраці енергетичних регуляторів, Європейського агентства з ринків цінних паперів, Європейського центрального банку тощо.

«Але навіть усі складнощі і ризики не переважать головного – російські маніпуляції мають бути усунуті, а Росія – позбавлена доходів, якими вона фінансує війну. І нинішнє рішення – системна зміна, яка дозволяє швидше і чіткіше відрізати Росію від ринку газу», – резюмувала Свириденко.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom