Поблизу Туреччини застрягли майже 20 танкерів з російською нафтою, – FT

Share

Близько 19 танкерів із сирою нафтою російського походження застрягли в територіальних водах Туреччини, очікуючи дозволу на перетин турецьких вод після запровадження G7 і Євросоюзом граничної ціни на морську нафту з РФ

Про це повідомляє Financial Times із посиланням на дані суднових брокерів, нафтотрейдерів і служб супутникового стеження, передає «Європейська правда».

Відповідно до них, танкери стали на якір біля проток Босфору і Дарданелли, які з'єднують чорноморські порти Росії з міжнародними ринками.

За словами одного із суднових брокерів, перший танкер прибув 29 листопада і чекає вже шість днів. Затримка пов’язана з тим, що Туреччина вимагає від усіх танкерів надати листи від страхувальних компаній із підтвердженням чинності страхових виплат.

Страхові компанії заявили, що запит Туреччини виходить «далеко за межі» загальної інформації, яка зазвичай вимагається в таких випадках. Вони вказують, що не можуть гарантувати страхові виплати навіть у разі порушення санкцій.

Один із учасників нафтової галузі, обізнаний з ситуацією, повідомив, що страхові компанії з РФ уже надали турецькій владі листи-підтвердження, а затримуються саме ті вантажовідправники, які мають страховку від західних компаній.

Згідно з відкритими даними, більшість нафти, яка перевозиться танкерами, що застрягли в Туреччині, має казахстанське походження. Казахстанська нафта надходить в російські порти через трубопровід і тому не підпадає під західні санкції.

Як зазначає Financial Times, «затор» із танкерів у турецьких водах «є першою ознакою того, що верхня межа ціни може зірвати світові потоки нафти, які не стосуються російського експорту».

Нагадаємо, країни Євросоюзу після тривалих дискусій погодилися встановити максимальну ціну на російську нафту на рівні $60 за барель. Крім того, 5 грудня  набуло чинності рішення Ради ЄС про ліміт ціни на російську нафту і заборону морського транспортування російської нафти до третіх країн.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom