Україна експортувала «зерновим коридором» вже майже 12 млн тонн збіжжя

Share

За понад три місяці роботи «зернового коридору» з України експортували близько 12 млн тонн збіжжя. Найбільше вивезли пшениці, кукурудзи та ріпаку

Про це в етері національного марафону повідомив заступник міністра аграрної політики та продовольства України Маркіян Дмитрасевич, повідомляє прес-служба відомства.

За його словами, близько половини зерна йде до країн Африки та Азії.

Дмитрасевич додав, що нині проблем зі зберіганням зерна в Україні немає. Попри пошкодження елеваторів та об’єктів інфраструктури аграрного сектору аграріїв забезпечили засобами тимчасового зберігання зерна.

Заступник міністра підкреслив, що нові виклики спонукають до оперативного реагування та переформатування агросектору, розвитку галузей переробки.

«З цього приводу є розуміння не лише в уряду, а й в аграріїв. Один з можливих варіантів переробки зернових, а також відходів сільського господарств. Це біогаз, виробництво біометану. Розвиток переробки піде на користь енергетичній безпеці України. Зараз ми працюємо над цим. План відновлення України на найближчий період також включає позиції щодо стимулювання переробки й залучення інвестицій в переробку зернових культур», – сказав Дмитрасевич.

Він також наголосив на необхідності розширення кількості українських портів, залучених в експорті агропродукції.

«Нам важливо не лише збільшувати географію портів, а й зробити зернові коридори постійними, чи продовжити їх дію хоча б на рік. Що дало б можливість нашим аграріям, а також світовому продовольчому ринку мати певні орієнтири щодо планування своєї роботи», – сказав Дмитрасевич.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom