ЄС вивчає варіанти використання заморожених активів РФ для відновлення України

Share

Європейський Союз вивчає можливість використання активів російського центрального банку на мільярди євро, заморожених країнами ЄС, для допомоги у відновленні України

Про це пише Bloomberg, передає «Укрінформ».

Обговорення питання перебуває на початковій стадії і нещодавно експертам з правових питань доручили розглянути можливі варіанти. Зазначається, що це доволі складна процедура з юридичної точки зору.

Водночас виконавча влада ЄС вивчає способи назавжди перекрити президенту РФ Володимиру Путіну доступ до коштів, що перебувають у Євросоюзі.

Ідеться, зокрема, про використання частини з $300 млрд резервів центрального банку Росії, які були заморожені ЄС, США та іншими союзниками після вторгнення РФ в Україну.

За словами джерел Bloomberg, це питання порушувалося і в США, але не ясно, чи вживатиме Білий дім заходів з арешту російських резервів у доларах. Поки що Вашингтон висловлював сумніви щодо цього.

Європейська комісія «вивчає, як змусити Росію заплатити за руйнування, які вона спричинила», і лідери ЄС попросили її «представити варіанти використання заморожених активів для відновлення України відповідно до законодавства ЄС і міжнародного права», сказав речник Єврокомісії Крістіан Віґанд.

Комісар ЄС з питань юстиції Дідьє Рейндерс заявив раніше, що заморожені резерви можуть утримуватися як гарантії, поки Росія добровільно не візьме участь у відновленні України.

Український уряд уже кілька місяців закликає перевести заморожені російські активи на свої рахунки як компенсацію для відбудови зруйнованої війною країни. Як заявив у вересні прем'єр-міністр Денис Шмигаль, вартість відбудови оцінюється у $750 млрд.

Окремо ЄС розглядає можливості щодо арешту активів росіян, які перебувають під санкціями.

Країни ЄС уже заморозили близько 17,5 млрд євро, що належать російським фізичним та юридичним особам.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom