Україна очікує 2,5 млрд євро макрофіну від ЄС у листопаді

Share

Україна очікує надходження наступного траншу макрофінансової допомоги Євросоюзу розміром 2,5 млрд євро в листопаді 2022 року

Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко агентству «Інтерфакс-Україна».

«Ми з макрофінансової допомоги, яку підписали на 9 млрд євро, отримали 3 млрд євро. Нині очікуємо 2,5 млрд євро в листопаді та 0,5 млрд євро – у грудні», – сказав глава Мінфіну.

За його словами, щодо ще 3 млрд євро тривають внутрішні дебати в ЄС, в якій формі їх надати.

«Ми, звичайно, говоримо, що нам вони потрібні», – пояснив позицію України щодо зазначених останніх 3 млрд євро макрофіндопомоги Марченко.

Оновлені терміни надходження наступних траншів макрофіндопомоги ЄС підтвердив генеральний директор бюджетного департаменту Єврокомісії Герт-Ян Купман під час організованої Bruegel та ЦЕС дискусії.

За його словами, у Єврокомісії вже заплановане фінансування України на наступний рік згідно із заявленими президентом Урсулою фон дер Ляєн орієнтирами: по 1,5 млрд євро щомісяця та 18 млрд євро загалом на рік, що покрило б майже 50% фінансових потреб України, про які оголосив Мінфін.

«Велика частина допомоги буде у виді кредитів. Існує думка, що грантова допомога краща. Однак слід наголосити, що ми розглядаємо кредити лише з дуже тривалим терміном погашення та тривалим пільговим періодом», — сказав Купман.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom