Україна може в найближчі роки збільшити експорт е/е в ЄС, – Шмигаль

Share

Україна в найближчі роки здатна збільшити експорт електроенергії до Європейського Союзу до 6 ГВт, повідомив під час відкриття V українсько-німецького економічного форуму прем'єр-міністр Денис Шмигаль

Він зазначив, що до війни 70% виробленої електроенергії в Україні були «чистою» енергією – її виробляли за рахунок атомної, гідро і відновлюваної генерації, передає «УНІАН».

«Ми зараз маємо потенціал експорту електроенергії на рівні до 2,5 ГВт і вже в найближчі роки можемо збільшити цей потенціал до 6 ГВт. Маємо потенціал до створення водневої екосистеми. Україна посідає друге місце в Європі після Норвегії за обсягами покладів природного газу. Українські газосховища – найбільші в Європі й можуть служити своєрідним «газовим сейфом», яким будуть користуватися європейські компанії. Так ми посилимо енергетичну безпеку ЄС, покладемо край російському газовому шантажу, дамо Європейському бізнесу ресурси для розвитку», — зазначив він.

Україна з 11 жовтня призупинила експорт електроенергії з метою стабілізації енергосистеми, яка потерпає внаслідок російської агресії.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom