НБУ незначно поліпшив оцінку падіння ВВП в 2022 році

Share

Після глибокого падіння на початку повномасштабної війни економіка України пожвавлюється, поступове відновлення продовжиться в 2023–2024 роках

Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

«Економічна активність у другому – третьому кварталах 2022 року поволі відновлювалася завдяки подальшому звільненню українських земель, адаптації бізнесу до нових умов та роботі «зернового коридору». Останній фактор зумовив додатний внесок у ВВП порівняно з липневим прогнозом», – сказано в повідомленні.

Однак, підкреслив регулятор, наявні логістичні проблеми, особливо в металургії, руйнування потужностей, зокрема, в енергетиці, та зниження реальних доходів населення стримують відновлення економіки.

«Значний від’ємний внесок у зміну реального ВВП очікувано має і сільське господарство – як через нижчі показники врожайності цього року, так і значно менші посівні площі», – сказано в повідомленні.

Через це Національний банк лише незначно поліпшив оцінку падіння ВВП в поточному році – до близько 32%.

Закладене в прогноз послаблення безпекових ризиків із середини 2023 року стане ключовим чинником майбутнього відновлення економіки. Зокрема, повноцінне поновлення роботи чорноморських портів дасть змогу суттєво наростити український експорт. Значна бюджетна підтримка стимулюватиме споживчий попит та інвестиції у відбудову країни. Водночас значний масштаб втрат робочої сили та виробничих потужностей, високі світові ціни на енергоносії та суттєві потреби в імпорті на етапі повоєнного відновлення гальмуватимуть пожвавлення економіки. За таких умов темпи зростання ВВП України в наступні роки будуть стриманими – на рівні 4–5%.

«Обмежені можливості експорту через наслідки війни, висока міграція та значні потреби економіки в імпорті для відбудови зумовлять повернення дефіциту поточного рахунку в наступні роки», – сказано в повідомленні.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom