Бізнес прогнозує зростання інфляції та девальвацію гривні, – НБУ

Share

Бізнес покращив оцінки щодо рівня ділової активності своїх підприємств на наступні 12 місяців, однак прогнозує зростання інфляції та девальвацію курсу гривні

Про це свідчать результати опитування керівників компаній, проведеного Національним банком у третьому кварталі 2022 року, передає «Бізнес.Цензор».

«Індекс ділових очікувань підприємств (ІДО) зріс до 79,5% порівняно з 72,6% у другому кварталі 2022 року. Оцінки за всіма складовими індексу залишаються негативними, водночас відбулося їх пом’якшення, найсуттєвіше – щодо загальних обсягів реалізації продукції власного виробництва. Послаблення негативних очікувань спостерігається в підприємств переважної більшості областей і видів діяльності», – зазначається у повідомленні.

Водночас респонденти підприємств усіх видів діяльності очікують зменшення кількості працівників на своїх підприємствах: баланс відповідей становив «мінус» 25,5% (у попередньому кварталі – «мінус» 29%). Найбільш песимістичні оцінки в підприємств добувної промисловості та транспорту і зв’язку (баланс відповідей «мінус» 53,8% і «мінус» 32,9% відповідно).

Водночас погіршилися очікування бізнесу щодо курсу гривні. Дві третини респондентів (67%) уважають, що обмінний курс сягне або перевищить 44 грн/долл. Середнє значення обмінного курсу, що респонденти очікують через 12 місяців, становить 41,93 грн/долл (у попередньому кварталі – 36,06 грн/долл).

Також зросли інфляційні очікування бізнесу: у третьому кварталі очікувана річна інфляція становила 25,2% порівняно з 21,7% у попередньому кварталі. При цьому 69% опитаних підприємств уважають, що інфляція в наступні 12 місяців не перевищить 30%.

Воєнні дії є найвагомішим проінфляційним чинником на думку 92,2% респондентів, при цьому посилився вплив девальвації гривні на оцінку бізнесом інфляції.

Водночас підприємства також очікують уповільнення темпів скорочення обсягів виробництва товарів і послуг в Україні в наступні 12 місяців: баланс відповідей становив «мінус» 37,9% порівняно з «мінус» 48,7% у другому кварталі.

Респонденти також дещо поліпшили свої очікування щодо зміни фінансово-економічного стану їхніх підприємств у наступні 12 місяців: баланс відповідей – «мінус» 15,1% (у другому кварталі – «мінус» 17,1%).

«Попри незначне поліпшення загальної оцінки, погіршення фінансово-економічного стану очікують респонденти всіх видів економічної діяльності. Найпесимістичніші очікування в підприємств добувної промисловості («мінус» 33,3%) та будівництва («мінус» 26,3%)», – зазначається у повідомленні.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom