Через війну рівень бідності в Україні зріс у 10 разів, – Світовий банк

Share

Бідність в Україні зросла в десятикратному розмірі, а удари по критичній інфраструктурі лише ускладнюють економічну ситуацію

Про це в інтерв’ю Reuters повідомив регіональний директор Світового банку у Східній Європі Аруп Банерджі, передає «Економічна правда».

За його словами, 25% населення житимуть у бідності до кінця року, порівняно з трохи більше ніж 2% до війни, а до кінця наступного року ця цифра може зрости до 55%.

Банерджі додав, що зимовий період може стати особливо важким для українців. Зруйновані будинки та відсутня критична інфраструктура можуть спричинити ще одну хвилю внутрішньої міграції на зимовий період.

Президент України на минулому тижні сказав міжнародним донорам, що Україна потрібно близько $55 млрд – $38 млрд, щоб покрити дефіцит бюджету наступного року, і ще $17 млрд, щоб розпочати відновлення критичної інфраструктури, включаючи школи, житло та енергетичні об'єкти.

Банерджі також зазначив, що Україна вже скоротила свої бюджетні плани до мінімуму, тепер кошти йдуть тільки  на фінансування зарплат і пенсій, військових витрат і обслуговування внутрішнього боргу.

Якщо Україні не вдасться отримати достатню підтримку, їй доведеться або друкувати більше грошей, що явно вплине на рівень інфляції або ще більше скорочувати соціальні витрати, сказав він.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom