Зростання граничних цін на е/енергію є необґрунтованим та небезпечним для української економіки – ФРУ

Share

Федерація роботодавців України вважає зростання граничних цін на електроенергію, яке планує Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), необґрунтованим та небезпечним для української економіки. Про це йдеться у листі ФРУ до міністра енергетики Германа Галущенка.

НКРЕКП опублікувала проект постанови, згідно з яким пропонується збільшити граничні ціни (т. зв. прайс-кепи) на ринку «на добу наперед» (РДН) на 20%: у нічні часи – з 2000 грн./МВт-год до 2476 грн./МВт-год, у денні – з 4000 грн./МВт-год до 4952 грн./МВт-год.

ФРУ відзначає, що розуміє усю проблематику в енергетиці країни, особливо після обстрілів 10 жовтня, коли було пошкоджено близько 30% енергетичної інфраструктури України.

Проте, якщо граничні ціни будуть переглянуті у бік зростання, то додаткові витрати українських підприємств на закупівлю електричної енергії зростуть на десятки мільярдів гривень. А цей додатковий фінансовий тягар на бізнес під час війни може призвести до катастрофічних наслідків для національної економіки, вважають у ФРУ.

Збільшення вартості електроенергії призведе до зростання собівартості промислової продукції. Це матиме вплив на конкурентоспроможність українських підприємств, які вже втратили доступ до морських портів та працюють в умовах зниженого попиту.  

У ФРУ наголосили, що в таких складних умовах стабільність роботи промисловості є надважливою, зокрема і для поточного забезпечення Збройних сил України та інших військових формувань, допомоги населенню та подальших планів з відновлення руйнувань, які зазнала Україна.

«Окремо потрібно підкреслити, що зараз для України вкрай необхідно виробляти та експортувати саме продукцію з великою доданою вартістю, що забезпечить надходження до бюджетів усіх рівнів та стабільність курсу гривні. Крім того, дуже важливо, щоб у прифронтових регіонах промпідприємства працювали та забезпечували роботою людей», – додали у ФРУ.

У листі федерація також звернула увагу на те, що методика, якою керується НКРЕКП, передбачає перегляд граничних цін у випадку наявності істотних коливань на електроенергетичних ринках Словаччини, Угорщини, Румунії. Однак Україна, на жаль, з 11 жовтня припинила експорт електроенергії в ці країни для стабілізації власної енергосистеми після ракетних обстрілів та ураження теплової генерації та електропідстанцій. Отже, зараз українська енергосистема працює в ізольованому режимі, а коливання цін на експортних ринках не мають жодного відношення до формування цін на внутрішньому ринку України.

Організація звернулася до міністра з проханням сприяти збереженню граничних цін на електроенергію на поточному рівні. 

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom