Україна розраховує отримати ще $4,5 млрд від США до кінця року

Share

З початку повномасштабного вторгнення Росії грантова допомога Україні від США сягає $8,5 млрд

Про це йшлося під час зустрічі міністра фінансів України Сергія Марченка з міністеркою фінансів США Джанет Йеллен у рамках щорічних зборів МВФ та Світового банку, повідомляє прес-служба Мінфіну.

Сторони обговорили чинні інструменти фінансової підтримки України, потреби у додатковому фінансуванні, посилення санкцій проти Росії, а також обмеження ціни на російську нафту.

Марченко нагадав, що грантова допомога від США сягає $8,5 млрд з початку повномасштабного вторгнення РФ. Кошти спрямовані до державного бюджету для стабілізації економіки та забезпечення захищених видатків в умовах воєнного часу: виплати зарплат, пенсій, соціальних допомог.

«Ми продовжуємо повноцінно працювати, забезпечуючи всі пріоритетні видатки держбюджету, у тому числі завдяки винятковій допомозі партнерів із США. Особливо вдячні за надання коштів у формі грантів, що дозволяє не збільшувати боргове навантаження», –  зазначив Марченко.

За його словами, Україна вже отримала близько $19,4 млрд фінансової підтримки від іноземних партнерів, починаючи з 24 лютого 2022 року. Також до кінця цього року Україна розраховує отримати 5 млрд євро від ЄС, $4,5 млрд від США та $1,3 млрд від МВФ.

Міністр фінансів додав, що Україна потребує додаткового зовнішнього пільгового фінансування і  грантів.

Йеллен наголосила, що США будуть і надалі підтримуватимуть Україну та український народ.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom