Темпи цифровізації в українському війську зросли в рази після російського вторгнення – IT-фахівець

Share

Військові частини та підрозділи Збройних Сил України пришвидшили впровадження новітніх IT-продуктів і систем для покращення мобільності й ефективності роботи, зазначив в коментарі бізнес-порталу UAprom CEO та співзасновник української продуктової компанії IT-Enterprise Олег Щербатенко.

«Ми давно співпрацюємо з військовими, і можу сказати, що диджиталізація облікових і управлінських процесів у системі ЗСУ просувається успішно. До початку повномасштабного вторгнення військові частини та підрозділи ЗСУ повільно впроваджували новітні IT-продукти та системи для покращення мобільності й ефективності роботи. Але протягом останніх пів року темпи цифровізації зросли в рази», — розповідає Олег Щербатенко.

За його словами, раніше була поширена практика вести облік в паперовому вигляді чи в Excel, що є ненадійним та незручним. Однак ситуація стрімко змінюється, і ті військові суб’єкти, що перейшли на цифрові методи роботи, показали зростання ефективності.

«На початок повномасштабної війни ми працювали з близько 50 військовими частинами, які використовують наш IT-продукт MASTER, що пропонує рішення для ведення бухгалтерського обліку. Зараз кількість таких замовників збільшилася в рази», — розповідає Олег Щербатенко.

«Ми допомагаємо Українській армії, зокрема, тим, що надаємо нові версії наших IT-продуктів. Завдяки цьому у військових помітно змінилися, спростилися і стали ефективнішими процеси керування частинами. Надсучасні рішення впроваджуються для обліку, логістики, забезпечення, управління людьми, управління фінансами», — пояснив експерт.

За його словами, це особливо важливо в нинішніх умовах війни, коли людей, обладнання, процесів управління стало значно більше, і від швидкості прийняття й виконання рішень залежить успіх військових операцій та життя людей.

«Тому все більше військових частин цікавляться можливостями переходу на сучасні IT-продукти, відвідують вебінари та проводять внутрішні семінари на цю тему», — додає Олег Щербатенко.

На думку СЕО IT-Enterprise, в частині кібербезпеки України й українських компаній задачею №1 є повна відмова від російських IT-продуктів (1С, UA-Бюджет, Комплексні бюджетні системи, Эльба, AmoCRM, Bitrix24, Мегаплан тощо), а також цих же продуктів, які були перейменовані та зареєстровані в Європі (BAS тощо). До 24 лютого близько 80% комерційних компаній в сегменті малого бізнесу користувалися російською бухгалтерською програмою 1С та її похідними варіаціями.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom