Найважливішим завданням сьогодні є демілітаризація ЗАЕС, – Шмигаль

Share

Україна може здійснити внесок в енергетичну безпеку Європи. Найважливішим завданням на сьогодні є демілітаризація та повернення повного контролю над Запорізькою АЕС

Про це на засіданні круглого столу «Енергетика та зміна клімату» на полях Європейської політичної спільноти в Празі сказав прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, передає прес-служба Кабінету міністрів.

Голова уряду висловив переконання, що необхідно направити на ЗАЕС спеціальну місію ЄС та ООН, метою якої стане демілітаризація станції та 30-кілометрової зони навколо. За його словами, Росія має понести відповідальність за нарощування військової присутності на станції, удари по ядерних об’єктах та викрадення персоналу.

Як підкреслив прем’єр, важливо продовжувати санкційний тиск на РФ, особливо щодо енергоресурсів, поки російські війська не будуть виведені за межі міжнародно визнаних кордонів України та поки Росія не заплатить за всі свої злочини. Крім того, кожна країна Європи, на думку Шмигаля, вже зараз має працювати над зменшенням залежності від російських енергоресурсів.

Нагадаємо, російський президент Путін своїм указом доручив передати окуповану Запорізьку АЕС у федеральну власність РФ. Президент України Володимир Зеленський заявив під час зустрічі з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі, що рішення Путіна має бути засуджене, адже це фактично міжнародне рейдерство.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom