Укренерго відремонтує ЛЕП для збільшення експорту до Польщі

Share

Укренерго затвердило «Корпорацію виробничих та комерційних підприємств "Союз"» (Одеса) переможцем тендеру на реконструкцію лінії електропередач 750 кВ Хмельницька АЕС (ХАЕС) – Жешув з переведенням на напругу 400 кВ, яка дозволить Україні наростити експорт електроенергії до Польщі, пише Інтерфакс-Україна з посиланням на дані системи електронних закупівель Prozorro.

Зазначається, що «Союз» виграв аукціон з пропозицією 238,62 млн грн. Таким чином переможець аукціону випередив решту конкурентів: ТОВ "Чорноморенергоспецмонтаж" з пропозицією 240,36 млн грн, ТОВ "ЕДС-Інжиніринг" (263,6 млн грн) та представництво "Аліт Констракшн Груп" (263,63 млн грн).

Стартова очікувана вартість виконання робіт становила 263,8 млн грн. Роботи з реконструкції мають бути виконані до 30 грудня 2022 року.

Поновлення роботи міждержавної ЛЕП ХАЕС-Жешув дозволить на 25-30% збільшити український експорт електроенергії. Лінія працюватиме у синхронному режимі, тобто доступ до неї матимуть усі учасники українського та європейського ринків. За оцінкою "Укренерго", запуск лінії потенційно дасть можливість Україні збільшити експорт електроенергії до Польщі до 1 ГВт.

За даними реєстру юридичних осіб, ТОВ "Корпорація виробничих та комерційних підприємств "Союз" належить Альоні Приходько, а керує нею Ігор Приходько. За даними ЗМІ, це – подружжя. До 2017 року Ігор Приходько разом із люксембурзькою компанією Soyuz Holding S.A. володів російським АТ "Енерго-будівельна корпорація "Союз", яке наразі ліквідовано.

Прокуратура підозрювала цю компанію у завищенні вартості устаткування при виконанні робіт з технічного переоснащення ПС-750 кВ "Західноукраїнська" на замовлення "Укренерго" у 2018-2019 роках, писали Наші гроші.