ЄС хоче узгодити обмеження цін на нафту з РФ протягом тижнів – Bloomberg

Share

Держави-члени ЄС хочуть протягом кількох тижнів досягти обмеження цін на російську нафту, пише Bloomberg. Ця ініціатива, імовірно, стане частиною нового пакету санкцій.

Як зазначили співрозмовники  Bloomberg, попри нові зусилля з боку Єврокомісії  і деяких держав-членів, план зіштовхується з багатьма перешкодами і позитивний результат не є гарантованим. Рішення про санкції вимагають одностайності й особливо складні в цій ситуації, оскільки в кожного члена ЄС свої енергетичні потреби.

Представники країн-членів ЄС зустрінуться з Єврокомісією у вихідні, щоб обговорити новий восьмий пакет санкцій, які, окрім обмеження на постачання нафти, можуть містити додаткові обмежувальні заходи щодо окремих осіб і секторів, таких як технології та предмети розкоші.

Країни мають узгодити багато деталей, зокрема, за якою ціною встановити ліміт, як він буде застосовуватися поряд з ембарго ЄС на російську нафту і забороною на послуги, необхідні для її доставки.

Однак, як зазначає видання, існує певний ступінь терміновості, оскільки граничний рівень цін має бути ухвалений до того, як заходи ЄС набудуть чинності 5 грудня.

Раніше міністри фінансів країн G7 домовилися, що обмеження цін на нафту з РФ почне діяти з 5 грудня для сирої нафти та з 5 лютого – для нафтопродуктів. Обмеження цін на російську нафту підтримує Єврокомісія, але воно потребує підтримки з боку держав-членів ЄС. 

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom