Метінвест може збудувати завод з переробки руди в ЄС, інвестувати в Україні буде після перемоги

Share

Група Метінвест не буде здійснювати масштабних інвестицій у довгострокові проекти в Україні до переконливої перемоги країни у війні з Росією, повідомив гендиректор компанії Юрій Риженков в інтерв’ю виданню «НВ».

«Це не обов’язково має бути капітуляція [Росії], але це якась переконлива точка наприкінці війни, не Мінські угоди. Це має бути щось серйозніше, з гарантіями безпеки – не Будапештський меморандум, а реальні гарантії безпеки Україні. До того, як така точка буде поставлена, жодні серйозні інвестиції в країну не приходитимуть від зовнішніх інвесторів, це просто неможливо. Тому й у нас активна фаза інвестування розпочнеться лише після закінчення війни», – зазначив Риженков.

Натомість компанія розглядає можливість будівництва в ЄС заводу із переробки залізорудної сировини, що виробляється на гірничо-збагачувальних комбінатах Метінвесту в Кривому Розі.

«Спочатку ми мали ідею прокатного виробництва. Але це було розраховано на наявність слябів Азовсталі. У найближчому майбутньому ми цих слябів не побачимо. Тому ми почали дивитися інший напрямок, заснований на DRI-сировині та електросталеплавильному способі виробництва», – сказав Риженков.

На його думку, це стане додатковою можливістю для збуту української продукції закордон. Наразі експорт руди суттєво обмежує морська блокада та завантаженість залізничних шляхів на заході України. Однак компанія бачить можливості для розширення пропускної здатності існуючих маршрутів, додав топ-менеджер.

Водночас Метінвест вкладатиме кошти у проекти, які допомагатимуть вдосконалювати існуюче чи налагоджувати нове виробництво на українських активах групи, зокрема на Запоріжсталі та Каметсталі.

«Це також допоможе розширити вузькі місця, особливо з виробництва високоякісного прокату. І дозволить дозавантажити підприємства. Ми випробували виробництво високоякісних доменних окатків на ПівнГЗК буквально в серпні. Їх можна навіть довести до рівня DRI-окатків, які раніше виробляли тільки на ЦГЗК», – пояснив Риженков. 

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom