Уряд затвердив новий статут Експортно-кредитного агентства

Share

Діяльність ПАТ «Експортно-кредитне агентство», яке на 100% належить державі, регулюватиметься Національним банком. Це визначено у новій редакції статуту ЕКА, який затвердили 10 вересня

Про це повідомляє прес-служба Кабінету міністрів.

«ЕКА включено до реєстру фінансових установ, оновлено законодавство та нормативно-правову базу товариства. Тепер страхування з боку ЕКА є основним видом забезпечення кредиту, а кожен кредитний договір на суму до 20 млн грн автоматично підтверджується агентством. Тож банкам, які виступають агентами, не потрібно формувати додаткові резерви або вимагати застави від клієнтів», – наголосила перший віце-прем'єр-міністр — міністерка економіки Юлія Свириденко.

Зміни в статуті передбачають спеціальний статус Експортно-кредитного агентства як страховика-резидента. ЕКА є юридичною особою приватного права, яка проводить діяльність на комерційній основі. На нього не поширюються вимоги Закону «Про управління об’єктами державної власності». Діяльність регулюється Національним банком України.

В оновленому статуті встановлено, що мінімальна частка корпоративних прав держави має складати не менше 50% статутного капіталу плюс одна акція. Також розширені види діяльності зі страхування та перестрахування.

Крім того, внесені зміни до положення про наглядову раду. Зокрема, визначено, що її кількісний склад не може бути меншим, ніж три особи, а кількість незалежних членів наглядової ради має становити більшість у загальному складі.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom