Угорщина виступила проти обмеження ціни на російський газ

Share

План Єврокомісії з обмеження ціни на російський газ суперечить інтересам Європи та Угорщини, заявив глава МЗС Угорщини Петер Сійярто напередодні екстреної зустрічі міністрів енергетики ЄС

Він сказав, що запропоноване обмеження ціни призведе до негайного припинення постачання до Європи, передає «Європейська правда» з посиланням на Reuters.

«План, що передбачає обмеження ціни виключно на російський газ, що надходить трубопроводами, повністю суперечить інтересам Європи та Угорщини…Якщо цінові обмеження буде введено виключно щодо російського газу, це, очевидно, призведе до негайного припинення постачання російського газу. Щоб визнати це, не потрібна Нобелівська премія», – додав він.

Також міністр зазначив, що «сьогодні ми зробимо все можливе, щоб Брюссель нарешті зрозумів, що постачання газу – це не ідеологічне чи політичне питання, а питання жорсткої фізичної реальності».

Угорщина отримує 3,5 млрд кубометрів газу на рік через Болгарію та Сербію за довгостроковою угодою з Росією та ще 1 млрд кубометрів трубопроводом з Австрії. Угода з «Газпромом» розрахована на 15 років.

9 вересня міністри енергетики країн ЄС обговорять способи стримування цін на енергоносії, які зросли, оскільки Росія припинила більшу частину постачання газу до Європи у відповідь на санкції ЄС через вторгнення в Україну.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom