В ОПЕК+ домовились про незначне скорочення видобутку нафти

Share

Країни-члени ОПЕК та десять країн-союзників Організації, відомі як ОПЕК+, у понеділок домовились про невелике скорочення видобутку нафти, щоб підтримати ціни, які впали через побоювання економічного спаду, повідомляє Reuters. На тлі такого рішення ціни на нафту зросли більш ніж на 3%.

Виробники нафти скоротять видобуток на 100 000 барелів на день, що становить лише 0,1% від світового попиту, у жовтні.

Організація також погодила можливість зустрічі в будь-який час, щоб скоригувати видобуток до наступної запланованої зустрічі 5 жовтня.

«Рішення, по суті, зберігає статус-кво, оскільки ОПЕК спостерігає за різкими коливаннями цін на нафту під впливом багатьох факторів в обох напрямках», – пише агентство.

«ОПЕК+ побоюється тривалої волатильності цін, спричиненої слабкими макроекономічними настроями, низькою ліквідністю та поновленими блокуваннями в Китаї, а також невизначеністю щодо потенційної угоди між США та Іраном і зусиллями встановити ліміт ціни на російську нафту», – сказав Метью Холланд з Energy Aspects.

Найбільший виробник ОПЕК Саудівська Аравія минулого місяця повідомила про можливість скорочення видобутку, щоб усунути те, що вона вважає перебільшеним падінням цін на нафту.

В останні місяці ціна на нафту Brent впала приблизно до 95 доларів за барель зі 120 доларів у червні через побоювання економічного спаду та рецесії на Заході.

Ціни також сповільнило потенційне збільшення пропозиції за рахунок повернення на ринок іранської сирої нафти, якщо Тегеран зможе відновити свою ядерну угоду 2015 року зі світовими державами.

Водночас Росія заявила, що припинить постачання нафти в країни, які підтримують ідею обмеження цін на російські енергоносії через війну в Україні.