Україна може витіснити російський газ з Європи, – Шмигаль

Share

Експорт електроенергії з України може замінити значні обсяги російського газу, який зараз імпортується до Європи

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль в Telegram за підсумками зустрічі з віце-президентом Єврокомісії Марошем Шефчовичем у Брюсселі, передає УНІАН.

«Експорт електроенергії з України може замінити значні обсяги імпорту газу з Росії. Підняв також питання збільшення можливостей обсягів експорту електроенергії з України до ЄС. Зараз торгова потужність становить 300 МВт, тоді як потенціал нашого експорту – до 2000 МВт. Розраховуємо на збільшення обсягів експорту електроенергії та будемо вдячні за підтримку Єврокомісії», – повідомив Шмигаль.

Глава уряду також зазначив, що Україна має найбільші сховища газу і може стати «газовим сейфом» Європи.

«Враховуючи отриманий статус кандидата, уряд налаштований на прискорення інтеграції в енергетичний ринок ЄС», – додав він.

Зазначається, що під час зустрічі Шмигаль і Шефчович обговорили посилення санкцій проти Росії та інтеграцію України в енергетичний ринок ЄС.

«Серед наших подальших пріоритетів – введення проти Росії повного енергетичного ембарго. Такі заходи вже опрацьовані експертною групою Єрмака-Макфола і запропоновані в дорожній карті», – зазначив прем'єр-міністр.

Українська енергосистема з 16 березня 2022 року працює синхронно з енергомережею континентальної Європи ENTSO-E.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom