Україна може стати «зеленим» енергохабом для Європи, — Зеленський

Share

Україна готова сприяти зупиненню цінового хаосу і нарощувати поставки електрики, а також може стати «зеленим» енергохабом для Європи

Про це заявив президент Володимир Зеленський під час виступу на міжнародному економічному форумі «Амброзетті», передає «Укрінформ».

«Ми готові сприяти зупинці цінового хаосу у Європі. Поки Росія витрачає сили, щоб збільшити дефіцит газу на ринку та ціни, Україна готова нарощувати експорт електрики в країни ЄС. Зокрема й для цього важливо, щоб Запорізька станція повернулась у безпечний режим роботи і залишалась підключеною до української енергомережі», – наголосив глава держави.

Він додав, що російська присутність на ЗАЕС значно послаблює нашу можливість допомогти Європі в енергосфері. За словами Президента, завдяки українському експорту електрики можна стабілізувати енергоспоживання сусідів у ЄС, що зменшить енерготиск Росії на всю Європу, зокрема й на Італію. У цьому зв'язку Зеленський зазначив, що навіть зараз Україна може експортувати такий обсяг електрики, який відповідає як мінімум 8% споживання всієї Італії.

Глава держави також наголосив, що Україна може стати «зеленим» енергохабом для Європи, який замінить російські брудні енергоресурси.

«У нашої країни – величезний природний потенціал для розвитку потужностей у «зеленій» енергетиці та у виробництві «зеленого» водню. Це потенціал як мінімум у десятки, а можливо, у сотні гігават «зелених» електричних потужностей і мільйони тонн «зеленого» водню. Важливо, що вже є й інфраструктура для транспортування електрики та водню в ЄС. І все це є», – заявив президент, додавши, що «ми завжди дотримували слова в забезпеченні Європи енергоресурсами».

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom