Україна за півроку в 12 разів збільшила імпорт пального, – Мінекономіки

Share

У серпні Україна імпортувала 709,5 тис тонн бензину, дизельного палива та скрапленого газу. У березні імпорт становив 58,8 тис тонн

Про це повідомило Міністерство економіки України.

«Ще на початку повномасштабної війни скасували акцизний збір на нафтопродукти, а ПДВ знизили з 20 до 7%. Також призупинили регулювання цін на пальне, аби дати можливість операторам швидше поповнювати свої запаси. Все це в комплексі дало можливість наростити обсяги імпорту в 12 разів», – заявила міністерка економіки Юлія Свириденко.

В березні Україна імпортувала 58,8 тис тонн пального, в травні – 380,8 тис тонн, у серпні – 709,5 тис тонн.

«На ринку бачимо поступове накопичення запасів нафтопродуктів завдяки постійному зростанню обсягів імпорту. Саме тому сьогодні немає ажіотажного попиту на пальне, на АЗС відсутні черги, а ціни не демонструють тенденції до стрімкого зростання. За прогнозами споживання у вересні-грудні щомісяця Україні потрібно 500-550 тис тонн пального. Ми імпортуємо більші обсяги, що дозволяє в повній мірі забезпечувати потреби ЗСУ, а також екстрених та комунальних служб, аграріїв, громадського транспорту», – сказала міністерка.

Вона наголосила на переорієнтації імпорту пального в західному напрямку, яка сталася після російського вторгнення.

«Сьогодні 95% імпортованого бензину та 72% дизельного палива ми отримуємо з країн ЄС. Лідерами постачання є Румунія, Литва, Словаччина, Греція, Болгарія та Польща», – заявила Свириденко.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom