В ОГТСУ заявили, що готові до зупинки транзиту газу з Росії

Share

ТОВ «Оператор ГТС України» має різні сценарії роботи газотранспортної системи під час опалювального сезону, які в тому числі передбачають припинення транзиту російського газу до ЄС

Про це повідомив голова компанії Сергій Макогон в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна».

«Відсутність транзиту не несе нерозв'язних технічних проблем для української ГТС. Хоча буде складно. Наша система вже переходила в реверсний режим у 2006, 2009 та 2019 роках, коли «Газпром» зупиняв транзит. У нас є різні сценарії дій та рішень, які будуть застосовуватись під час опалювального сезону, залежно від ситуації», – сказав голова «Оператора ГТС».

За його словами, зниження російським «Газпромом» прокачування газу через ГТС України нижче за контрактний рівень дає можливість здійснювати резервування, необхідне для перемикання в процесі транспортування газу, або застосовувати нестандартні рішення для забезпечення газом споживачів України та виконання обов'язків з транзиту.

«Ми підготували всі реверсні схеми, проводимо точкову роботу в конкретних частинах газотранспортної системи, щомісяця проводимо тренування персоналу з реагування на аварійні та позаштатні ситуації», – наголосив Макогон.

Водночас, голова Оператора ГТС зауважив, що збереження транзиту в період російської військової агресії гарантує Україні цілісність магістральних газопроводів.

«Якщо на рівні Кремля буде ухвалено політичне рішення про припинення транзиту в ЄС через Україну, є ризик, що нашу газотранспортну інфраструктуру буде частково знищено агресором. Це створить проблеми і для транспортування всередині України, оскільки у нас єдина ГТС для транзиту та місцевого транспортування», – пояснив Макогон.

«Газпром» з травня прокачує через Україну близько 42 млн кубометрів газу на добу, що приблизно у 2,5 раза менше заброньованих потужностей.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom