Країни ЄС направили майже 300 млрд євро на боротьбу з газовою кризою

Share

Європейські уряди направили близько 280 млрд євро на пом’якшення впливу енергетичної кризи на домогосподарства та бізнес

Про це повідомляє Bloomberg  з посиланням на розрахунки брюссельського аналітичного центру Bruege, передає «Економічна правда».

Фінансування вимірює нові асигнування з вересня та охоплює видатки від субсидування тарифів для малого бізнесу в Греції до прямих виплат споживачам у Бельгії. Частина цієї суми ще не витрачена.

«Ціни залишатимуться високими протягом зими, і уряди повинні діяти з урахуванням найгіршого сценарію – що ціни не впадуть навіть після цього, — сказав аналітик Bruegel Джованні Сґараватті. — Уряди повинні зосередитися на зниженні попиту на енергію, де це можливо».

За останні п’ять років оптові ціни на енергоносії зросли понад як вдесятеро порівняно з середніми за сезон, оскільки Росія скорочує поставки газу до Європи. Це негативно впливає на економіку всього регіону, а важка промисловість перебуває під тиском. Споживачі зіткнулися зі стрімким зростанням вартості життя. Наприклад, рахунки для домогосподарств у Британії зростуть втричі.

Викликом для урядів стає стрімке зростання інфляції, що знижує загальний рівень життя. Інфляція у Британії може перевищити 18% у січні вперше за півстоліття через стрімке зростання цін на енергоносії, повідомила раніше Citigroup Inc.

«Європейські політики відреагували на різке зростання цін на енергоносії здебільшого масштабними заходами для зниження цін, включаючи субсидії, зниження податків і контроль за цінами», — повідомляли експерти МВФ.

Це, вважають вони, відтермінує необхідні заходи для скорочення споживання енергії: «Це підтримує світовий попит на енергоносії та ціни на вищому рівні, ніж вони були б за інших умов».

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom