Зернові угоди дозволили знизити світові ціни на пшеницю на 8%, – Гутерреш

Share

Зернові угоди, підписані Україною, Туреччиною, Генсеком ООН, а також Росією, дозволили знизити світові ціни на пшеницю на 8%

Про це заявив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш 18 серпня після тристоронньої зустрічі у Львові з Президентом України Володимиром Зеленським та Президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом, передає «Укрінформ».

«Ми спостерігаємо ознаки того, що світові продовольчі ринки починають стабілізуватися. Ціни на пшеницю впали на цілих 8% після підписання угод. Індекс продовольчих цін Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН упав у липні на 9%, що є найбільшим зниженням з 2008 року», – сказав він.

Більшість продовольчих товарів нині продаються «за цінами нижчими від довоєнного рівня, але все ще дуже високими», додав він, маючи на увазі російську війну проти України.

Гутерреш нагадав, що менш як за один місяць з українських портів вийшло 21 судно, а 15 кораблів вирушили зі Стамбула в Україну для завантаження зерна та інших продовольчих товарів.

«Поки ми говоримо, більш як 560 тисяч тонн зерна та інших продуктів харчування, вироблених українськими фермерами, надходить на ринки по всьому світу», – зауважив Генсек.

Він додав, що перше зафрахтоване ООН судно з українською пшеницею перебуває в дорозі, «щоб задовольнити потреби людей, які страждають від найсильнішої за останні десятиліття посухи на Сомалійському півострові в Африці».

«Але не варто живити ілюзії – треба пройти довгий шлях, перш ніж це втілиться в повсякденне життя людей у їхніх місцевих пекарнях та на їхніх ринках», – сказав Гутерреш, зазначивши, що ланцюжки поставок порушені, а енергетичні та транспортні витрати залишаються неприйнятно високими.

Водночас «позитивна динаміка на продовольчому фронті», вважає він, відображає перемогу дипломатії і багатосторонності та йде на користь людям, що опинилися в кризовій ситуації, а також «працьовитим фермерам України».

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom