Україна отримала відтермінування по зовнішньому боргу на $20 млрд (ДОПОВНЕНО)

Share

Закордонні кредитори України, щоб не допустити дефолту в країні, відтермінували виплати по зовнішньому боргу на $20 млрд

Іноземні кредитори відгукнулись на прохання України та заморозили на два роки виплати за міжнародними облігаціями майже на $20 млрд, пише «Главком» із посиланням на Reuters.

Видання повідомляє, що у зв'язку з відсутністю ознак припинення вогню, майже через шість місяців після початку російського вторгнення 24 лютого, власники облігацій погодилися відкласти суверенні відсотки та капітальні платежі за 13 українськими суверенними облігаціями.

Протягом дії відстрочки, відсотковий дохід за облігаціями продовжує нараховуватися за ставками, що передбачені в умовах випуску відповідних облігацій. Крім того, на суму нарахованого основного відсоткового доходу нараховується додатковий відсотковий дохід за ставками, що передбачені в умовах випуску відповідних облігацій (додатковий відсотковий дохід).

Інвестори в зовнішній борг України погодилися на відтермінування платежів до 2024 року з можливою пролонгацією ще на рік, підтвердив премєр-міністр Денис Шмигаль.

«Україна заощадить на виплатах майже $6 млрд. Ці кошти допоможуть нам зберегти макрофінансову стабільність, посилити стійкість української економіки та збільшити міць нашої армії», – написав Шмигаль.

За його даними, власники цінних паперів державних «Укренерго» й «Укравтодору» так само пристали на пропозицію щодо відтермінування.

«Це дозволить Україні краще підготуватися до найскладнішого в історії опалювального сезону та ефективніше відновлювати зруйновану російськими терористами інфраструктуру», – сказано в дописі.

Раніше Кабінет міністрів схвалив постанову щодо дворічної відстрочки на виплату зовнішніх боргів. Реструктуризація відбудеться лише у разі схвального рішення кредиторів. Згодом стало відомо, що група кредиторів України (Канада, Франція, Німеччина, Японія, Велика Британія та США) погоджується відстрочити виплати з обслуговування боргу України.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom