Кожне з суден може експортувати через морпорти до 60 тис. тонн зерна, – Мінагрополітики

Share

Кожне з суден, яке експортує українське зерно через морські порти, здатне вмістити від 10 до 60 тис. тонн

Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький в ефірі національного марафону «Єдині новини», передає прес-служба міністерства.

Він нагадав, що 1 серпня судно RAZONI під прапором Сьєрра-Леоне з 26 тис. тонн української кукурудзи вийшло з Одеського порту.

«Кукурудза експортується в Північну Африку. У рамках моніторингу нашого чотиристороннього Спільного координаційного центру, створеного в Стамбулі, перш за все йдеться ро проходження до Босфору, далі – вільна траєкторія згідно з класичними маршрутами відповідних комерційних суден», – зазначив Висоцький.

Він додав, що центр посилив спостереження за кораблями з України, адже він гарантував усі безпекові моменти.

За словами першого заступникамМіністра, на сьогодні є підтвердження за технічною готовністю близько 15 суден, два фіналізуються. Далі буде двосторонніх рух, у тому числі про підхід суден для завантаження.

Перш за все вони націлені на перевезення зернових культур: кукурудзи, пшениці, ячменю, а потім – ще й олійних культур та продуктів переробки.

Кожне зі суден здатне вмістити від 10 до 60 тис. тонн.

Стосовно умов, то, за домовленостями, як пояснив Висоцький, рух вантажних кораблів має бути тільки в світлу пору доби. Крім того, для безпеки їх супроводжує протимінний плавальний засіб.

Обмежень за кількістю суден, які можуть курсувати, немає. Проте є подані заявки та узгоджений графік – тож усе має відбуватися згідно з ним, пояснив він.

Висоцький також акцентував, що дасть Україні розблокування чорноморських портів. Так, надходження від реалізації цієї продукції отримають українські фермери. Далі вони сплачують податки у державний та місцевий бюджети, чим дуже підтримають громади України, виплатять заробітні плати своїм працівникам. Ідеться про суттєві суми, адже 50 млн тонн експортної с/г продукції оцінюється мінімум у $ 15 млрд.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom