S&P знизило кредитний рейтинг України

Share

Міжнародне рейтингове агентство S&P у зв'язку пропозицією України про відтермінування виплат за єврооблігаціями на два роки знизило довгостроковий рейтинг країни в іноземній валюті до «СС» з «ССС+», прогноз негативний

Про це йдеться у заяві агентства, передає Інтерфакс-Україна.

«Україна запропонувала своїм іноземним кредиторам відстрочити виплати за всіма зовнішніми борговими зобов'язаннями на 24 місяці. У результаті цієї пропозиції ми вважаємо, що дефолт за суверенним боргом в іноземній валюті практично неминучий», – зазначає агентство.

Водночас S&P підтвердило короткострокові рейтинги в іноземній валюті на рівні «C», у національній валюті – на рівні «B-/B», а за національною шкалою – на рівні «uaBBB-».

«Ми вважаємо державний борг України, деномінований у гривнях, менш вразливим для неплатежів», – уточнює агентство.

Воно додало, що негативний прогноз відображає високі ризики для платежів з обслуговування комерційного боргу України з огляду на плани уряду щодо реструктуризації боргу, які пов'язані з економічним, платіжним балансом та фіскальним тиском через війну з Росією.

S&P уточнило, що з великою ймовірністю знизить рейтинг в іноземній валюті до «SD» (вибірковий дефолт), оскільки не очікує від уряду платежів з єврооблігацій, проте після завершення реструктуризації може підняти його до категорії «CCC».

Як зазначило агентство, пропозиція про відстрочення обслуговування зовнішнього боргу не включає жодних скорочень боргу та пропонує деяку компенсацію власникам облігацій у вигляді додаткових відсоткових платежів та плати за згоду щодо ВВП-варрантів.

«Підвищувальний тиск на рейтинги може виникнути, якщо ситуація з безпекою в Україні та середньострокові макроекономічні перспективи покращаться», – йдеться у повідомленні.

Згідно з ним, фінансові та фіскальні перспективи України на найближчі кілька місяців невизначені.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom