НБУ прогнозує підвищення комунальних тарифів у 2023 році

Share

Підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги в Україні розпочнеться у другому півріччі 2023 року, прогнозує Національний банк України

«Основнии? же внесок у значне зростання адміністративноі? інфляціі? на прогнозному горизонті матиме підвищення тарифів на комунальні послуги. На сьогодні фіксація тарифів на тепло та газ на період воєнного стану стримує зростання загальноі? інфляціі? – темпи зростання вартості цих послуг сповільнилися відповідно до 1.2% р/р і 9.3% р/р, відображаючи ефекти високоі? бази порівняння. Таким чином, високі ціни на газ у світі практично не матимуть прямого впливу на споживчу інфляцію в поточному році», – йдеться у повідомленні Нацбанку, передає УНІАН.

Поступове приведення тарифів на ЖКП до ринкового рівня в наступні роки утримуватиме інфляцію значно вище цілі. Утім, ураховуючи високу соціальну значущість тарифів на ЖКП, підвищення тарифів вірогідно буде поетапним і супроводжуватиметься розширенням соціальної підтримки.

Верховна Рада запровадила заборону на підвищення тарифів на газ та тепло для населення на час воєнного стану та ще пів року після його закінчення.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom