Економічна активність у єврозоні впала через ризик рецесії

Share

Економічна активність у приватному секторі в єврозоні скоротилася вперше після пандемії COVID-19 на початку 2021 року, що свідчить про можливе насування рецесії

Про це повідомляє Bloomberg, передає «Економічна правда».

Результати опитування менеджерів із закупівель, проведене S&P Global, у липні впало до мінімуму за 17 місяців – нижче рівня, який сигналізує про скорочення. Спад був викликаний погіршенням виробництва і майже припиненням зростання сфери послуг. Економісти очікували помірного зростання.

«Стрімка втрата нових замовлень, відставання у виконанні робіт, а також похмурі ділові очікування вказують на те, що темпи падіння набирають обертів, — сказав економіст S&P Global Кріс Вільямсон. – Найбільше занепокоєння викликає скрутне становище виробництва, де виробники повідомляють, що продажі, які нижчі, ніж очікувалося, призвели до безпрецедентного зростання непроданих запасів».

Ці дані підкреслюють вразливість економіки єврозони, яка зараз стикається з раптовим скасуванням економічних стимулів після підвищення процентної ставки Європейським центральним банком на 50 базисних пунктів вперше за 11 років.

«Ми розуміємо, що ці рішення, як очікується, означатиме уповільнення економічного зростання через дорожчі позики та, на жаль, нестворені, а іноді й втрачені робочі місця. Але наслідки постійного занадто швидкого зростання цін будуть ще гіршими», — заявив член керуючої ради ЄЦБ Мадіс Мюллер.

Ознаки уповільнення економічного зростання підсилюють слова багатьох економістів, які прогнозують рецесію в єврозоні пізніше цього року. Постачання енергоресурсів викликає серйозне занепокоєння, оскільки Росія дедалі більше скорочує потік природного газу до блоку.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom