Франція планує націоналізувати одного зі світових виробників е/е

Share

Уряд Франції має намір націоналізувати енергетичну компанію Electricite de France

Планується, що уряд викупить частину акцій компанії за 9,7 млрд євро, або $9,9 млрд за, щоб повністю її націоналізувати на тлі енергетичної кризи в Європі, передає «УНІАН» із посиланням на Bloomberg.

Міністерство фінансів Франції зазначає, що держава запропонувала 12 євро за акцію для придбання 16% акцій EDF, якими вона ще не володіє. Держава пропонує ціну на 53% вище до ціни закриття акцій EDF в 7,84 Євро 5 липня.

Видання зазначає, що Франція хоче повернути обтяжену боргами EDF в повну державну власність, щоб контролювати рахунки за електроенергію для домогосподарств на тлі спроб знизити залежності країни від імпорту енергоносіїв.

Державі вже належить 84% компанії EDF, якій загрожували незаплановані відключення атомних блоків. За оцінками рейтингового агентства S&P, борг EDF цього року може досягти майже 100 млрд євро. Власники облігацій компанії заявили, що пропонований викуп є довгоочікуваним сигналом підтримки з боку уряду.

EDF – один з найбільших виробників електроенергії у світі. Атомний гігант управляє широким портфелем генеруючих потужностей, що досягає більше 120 гігават в Європі, Південній Америці, Північній Америці, Азії, Близькому Сході та Африці.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom