Пропускна спроможність експорту української е/е може зрости, – Галущенко

Share

Україна прагне у перспективі довести пропускну спроможність для експорту електроенергії у країни Європи до 6ГВт

На цьому наголосив міністр енергетики України Герман Галущенко в ефірі національного телемарафону #UAразом, передає прес-служба міністерства.

«Україна має шалений потенціал в експорті. Технічно зараз ми вже маємо технічні можливості експортувати близько 1700 МВт. А в перспективі хочемо збільшити кількість перетинів між Україною і нашими сусідами до близько 6 ГВт. Сьогодні тільки початок, і ми хочемо збільшити цей потенціал до максимуму», – зазначив міністр.

Галущенко підкреслив, що частка «зеленої» електроенергії в енергоміксі України складає близько 70%, тоді як середній показник у країнах Європи – 63%.

Особливо важливим у цьому ключі є нещодавнє рішення Європейського парламенту, яке віднесло атомну енергетику до «зеленої» таксономії.

«Сьогодні Україна – друга країна в Європі за потужністю атомної генерації, що дає нам дуже важливі перспективи щодо експорту», – додав міністр.

Галущенко підкреслив, що ще одним оптимістичним фактором у цьому питанні є досягнуті вже під час війни домовленості між українським НАЕК «Енергоатом» та американською компанією Westinghouse щодо будівництва нових атомних енергоблоків.

«Продаючи свою електроенергію за кордон, ми, по-перше, отримуємо кошти всередину країни, а, по-друге, допомагаємо Європі позбутися енергетичної залежності від росіян», – резюмував очільник Міненерго.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom