Українська металургія працює на 10% від довоєнного рівня, – Тарута

Share

На сьогоднішній день металургійні підприємства України працюють лише на 10% від рівня, що був до повномасштабного вторгнення Росії.

Про це в інтерв'ю «ОстроВу» повідомив народний депутат України, співвласник металургійної компанії «ІСД» Сергій Тарута.

Відповідаючи на запитання, як в умовах воєнних дій виживає українська металургія, Тарута сказав: «Вона наполовину померла. Зараз індустрія не працює, є лише одне дихання».

«Неможливо на «Запоріжсталі», на «Дзержинці» і я не знаю, що відбувається у Кривому Розі, забезпечити відвантаження. Ситуація була дуже критичною щодо Авдіївки, коксом можна бути забезпеченим лише з Авдіївки. Решту можна отримувати з «Криворіжсталі» або з Баглея. Але для Баглея потрібне вугілля. Проблема забезпечення коксом, коли Авдіївка зупинилася, загострилася. Нині рівень роботи всіх металургійних підприємств дорівнює 10% того, що було до війни. Але це неможливо вивезти. Внутрішнього ринку немає, якоїсь державної програми з будівництва поки що теж немає. Жодних особливих замовлень від держави немає. Тимчасово все зупинилося», – сказав він.

Тарута нагадав, що зупинені флагмани металургії – «Азовсталь» та ММК ім. Ілліча. Комбінат «Азовсталь» зруйнований повністю, ММКІ отримав серйозні пошкодження.

«Там намагаються доменну піч запустити, я не думаю, що у них (окупантів – Ред.) це вийде, але обладнання вони знищать. Тому це страшна ситуація щодо металургії», — сказав Тарута.

На його думку, «Азовсталь» необхідно відбудовувати з нуля.

«Там дуже сильно постраждало прокатне виробництво, та й конвекторне також. Там треба все це демонтувати, прибирати і на цьому місці будувати нове. Це відштовхуючись від пошкоджень, які я бачив на фотографіях «Азова». Щодо Ілліча, то він постраждав менше, ніж «Азовсталь», але пошкодження там також жахливі. Його відновлення займе від восьми місяців до року, щоби запустити роботу», — сказав нардеп.

При цьому він висловив переконання, що відновити ринки можна, проте важливим є питання собівартості.

«Якщо в тебе нижча собівартість, то ти інших вибиватимеш з ринку. Тимчасово цією ситуацією скористаються та зайдуть Туреччина, Китай та Індія, які можуть збільшувати обсяги виробництва. Після перемоги нам необхідно збудувати нову країну. Для будівництва нової країни потрібно стільки металу, що ми працюватимемо наполовину на нашу економіку, на наш розвиток», – підсумував Тарута.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom