Більшість коштів на відновлення України мають становити конфісковані активи Росії, – ЄБРР

Share

Більше половини фінансування відновлення України мають становити конфісковані активи Росії, 40% – інвестиції приватного сектору

Про це заявив директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне, передає «Інтерфакс-Україна».

«Можливо, є й інші думки. Але розбивка має бути така: 60% – конфіскованих (російських – Ред.) активів і 40% – приватного сектору. Якщо говорити про зростання ВВП, то роль приватного сектору має бути більшою», – зазначив він під час конференції у швейцарському Лугано.

На думку Патроне, для реалізації плану відновлення України після війни, проєкт якого представив уряд на конференції, потрібна координація між міжнародними партнерами.

Президент Європейського банку реконструкції та розвитку Оділь Рено-Бассо додала, що важливо розпочати відновлення України вже зараз, під час воєнних дій, щоб полегшити його після завершення війни.

«Дуже важливо підготуватися до відновлення України вже зараз. Чим більше ми підтримуватимемо Україну нині, тим легше й ефективніше буде відновлення потім… Ми маємо взяти деякі ризики на свій баланс, подивитися на реальну економіку, критичну інфраструктуру», – сказала вона.

Рено-Бассо додала, що ЄБРР готовий збільшити фінансування України, звертаючи увагу на приватний сектор: «Як ЄБРР ми значно збільшуватимемо наше фінансування… Відновлення потребуватиме збільшення фінансування приватного сектору, залучення прямих зовнішніх інвестицій».

Вона зауважила, що поряд із підтримкою уряду, який стикається з бюджетними ризиками, слід надати фінансову підтримку корпораціям та компаніям, органам місцевого самоврядування.

«Потрібно підготуватися до відновлення нині, треба оцінити різні сценарії», – наголосила вона.

«Ми могли б розпочати відновлення, доки ще триває війна. Це буде виклик», – сказала президент ЄБРР.

На її думку, слід звернути увагу на конкурентоспроможні сектори, зокрема металургію, ІТ, сільське господарство.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom