G7 допускає обмеження цін на газ РФ, – ЗМІ

Share

Країни G7 доручать своїм міністрам вивчити питання щодо встановлення обмеження ціни на російський газ – дотепер розглядалися лише прайс-кепи на нафту з РФ

Про це пише Financial Times з посиланням на проєкт комюніке та анонімні співрозмовники Bloomberg, наближені до дискусій, передає Економічна правда.

Так, лідери країн Великої Сімки досліджуватимуть можливість запровадження тимчасових обмежень на імпорт енергоносіїв. Передусім йдеться про прайс-кепи на російську нафту, що має зменшити доходи держави-агресора від її продажу до моменту вступу в силу ембарго ЄС на морську нафту з РФ.

У G7 кажуть, що обмеження ціни може бути запроваджено шляхом обмеження доступу до європейських послуг, наприклад – страхування поставок російської нафти. Проте країни застерігають, що схема дуже складна і потребує інтенсивної технічної роботи. Тим паче, що така схема може зіткнутися з проблемами в ЄС, де санкції вимагають згоди всіх 27 країн-членів.

За даними співрозмовників Bloomberg, лідери G7 мають у вівторок доручити міністрам вивчити питання щодо встановлення обмеження ціни також і на російський газ. Лідери країн ЄС раніше попросили Єврокомісію розглянути обмеження на імпорт газу за певною ціною, однак деякі країни-члени побоюються спотворення ринку, а також ще більшого обмеження поставок газу з Росії у відповідь.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom