Запаси газу у сховищах Європи перевищили 55%

Share

«Оператор ГТС України» прийняв від «Газпрому» заявку на транзит газу на 27 червня обсягом 42,1 млн куб. м, свідчать дані української компанії

Показник днем раніше був також 42,1 млн куб. м. Потужності заявлені лише за однією із двох точок входу до ГТС України – газовимірювальної станції «Суджа». Коридором через ГВС «Сохранівка» заявки не прийнято, передає «Інтерфакс-Україна».

ОГТС України оголосив форс-мажор прийому газу для транзиту через ГВС станцію «Сохранівка», посилаючись на те, що не може здійснювати оперативно-технологічний контроль за компресорною станцією «Новопсков».

Київ запропонував перенести транзитні обсяги із «Сохранівки» на ГВС «Суджа», але «Газпром» упевнений, що це технологічно неможливо, виходячи з російської потокової схеми. Також розподіл обсягів прописано в угоді щодо взаємодії від 30 грудня 2019 року.

Водночас українська сторона наполягає, що оплата, як і раніше, має здійснюватися, виходячи з розрахункового обсягу транспортування довгострокового договору 109 млн куб. м за добу за правилом «качай або плати». «Газпром» у свою чергу зазначає, що Київ скоротив можливості транспортування на третину. «Нафтогаз України» заявляє, що наразі недоотримує оплату за транзит і готується до звернення до арбітражу.

Спотові ціни на газ у Європі на тлі часткового блокування Канадою роботи «Північного потоку» зросли до $1375 за тисячу кубометрів. На стрибок цін у Європі відреагували і ціни в Азії – серпневий ф'ючерс на спотовий індекс JKM Platts (Japan Korea Marker – відображає спотову ринкову вартість вантажів, що постачаються до Японії, Південної Кореї, Китаю та Тайваню) зріс до $1324.

Європа продовжує закачування газу до підземних сховищ. Наразі резерви становлять близько 56,6%, свідчать дані асоціації Gas Infrastructure Europe. Приріст за останню добу становив 0,37 процентних пунктів (у вихідні темпи накачування можна збільшити, оскільки знижується промисловий попит). Поточний рівень запасів у ПСГ Європи відстає від середнього за п'ять років на 1,6 процентних пункти. У червні темпи накачування газу відповідають середньому рівню за останні п'ять років.

Із цього року ЄС запровадив жорстке регулювання використання підземних сховищ. До початку сезону відбору у 2022 році запаси мають бути не менше 80% від потужності ПСГ, у наступні – 90%.

Європейські термінали з прийому СПГ у червні працюють у середньому із продуктивністю 63% від своєї потужності (25 червня було 58%) за 65% у середньому за травень. Наразі регіон залишається преміальним ринком для СПГ, оскільки ціни в Азії трохи поступаються європейським хабам. Однак незабаром ситуація може змінитися, оскільки Китай знімає карантинні обмеження, що діяли в першому півріччі, для профілактики коронавірусу, і це може позначитися на ємності ринку в АТР.

Вироблення електроенергії за рахунок вітру в Європі з 13 до 19 червня забезпечило 11,7% енергобалансу в ЄС, а минулого (20-26 червня) – 10%, свідчать дані асоціації WindEurope.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom