Польща може побудувати залізничну гілку для експорту українського зерна

Share

Україна в довгостроковій перспективі зацікавлена в експорті сільгоспкультур через Польщу до третіх країн, тому розглядається можливість продовження ширококолійного залізничного маршруту з України до польського морського порту Гданськ

Про це виданню TVP заявив віцепрем'єр Польщі Ярослав Качинський, передає «Бізнес.Цензор».

«Основним портом для експорту зерна може бути Гданськ. Також можливо продовжити лінію широкої колії, яка закінчується у Славкові в Сілезії, щоб вона вела до Гданська вздовж вугільної магістралі», – уточнив польський віцепрем'єр.

Водночас він зауважив, що обсяг експорту зернових з України до російського вторгнення та блокади нею українських чорноморських портів був такий великий, що Польща не може обробити все зібране в Україні зерно – польські порти та залізниці фізично не в змозі його перевалити.

«Однак Київ дивиться на перевезення через нашу країну у довгостроковій перспективі, тому зіткнувся із укладанням контрактів, які стали б основою для великих інвестицій. У наших портах є достатньо місця для цього, і необхідні інвестиції можуть бути здійснені швидко», – пояснив Качинський.

До початку війни Україна щомісяця експортувала до 5 млн тонн сільгосппродукції через порти Одеси та Миколаєва, проте нині через їхню морську блокаду Росією країна може щомісяця перевозити близько 1 млн тонн зернових.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom