Україна має підтримувати зв’язки з переселенцями закордоном – Лібанова

Share

Влада в Україні має докладати зусиль для того, щоб підтримувати зв’язки із українцями, які виїхали закордон через вторгнення Росії в Україну, вважає директорка Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ Елла Лібанова  

«Ми маємо підтримувати зв’язки з вимушеними емігрантами. Вони мають відчувати, що їх тут чекають, що без них не буде України. І українське суспільство бачить їх як свою частину», – зазначила вона під час дискусії «Міграційна криза: чи повернуться українці додому?», організованої проектом Ціна держави.

В цьому контексті Лібанова негативно оцінила рішення Кабінету Міністрів заборонити співробітникам державних підприємств працювати віддалено з-за кордону. Вона зазначила, що саме збереження соціально-трудових зв’язків може гарантувати більший відсоток повернення в Україну після завершення війни.

«Якщо функціональні обов’язки допускають дистанційну роботу, в чому проблема? Яка різниця, де людина сидить? Це рішення часто призводить до того, що люди звільняються в Україні і шукають роботу закордоном», – пояснила вона.  

Робота є дуже сильним зв’язком з державою, додала Ганна Вахітова, професорка Київської школи економіки. «Навпаки треба заохочувати ситуації, коли людина може працювати з-за кордону на Україну. Це і податки, і культурні зв’язки, і робочі зв’язки. Це збільшує можливість повернення. Бо людина розуміє, куди повертатиметься», – зазначила дослідниця.

На її думку ще одним важливим напрямком, із яким має працювати держава, має стати забезпечення житла для тих громадян, чиї домівки більше не придатні для проживання. Це також надасть більше впевненості тим, хто бажає повернутися в Україну.