Дипломат назвав умови відкриття портів України

Share

Головний ризик у відкритті портів для експорту зерна – невиконання Росією навіть задекларованих зобов'язань

Про це в інтерв'ю «Укрінформу» заявив посол України в Туреччині Василь Боднар.

«Туреччина намагається використати всі можливі інструменти дії для посередництва. Найактуальнішим питанням, окрім безпеки та оборони, є продовольча безпека. Звичайно, і ми зацікавлені, і турецька сторона зацікавлена ??віднайти шляхи експорту зерна та інших продуктів харчування з українських портів. У питанні відкриття портів України Туреччина може бути як посередником, так і гарантом безпеки», – сказав посол.

На його думку, найкращим способом було б створити безпечний коридор із Одеси чи інших портів.

«Але цей варіант містить багато безпечних ризиків. Головний ризик – у невиконанні російською стороною навіть задекларованих зобов'язань. Що тут казати, якщо Путін перед початком війни запевнив президента Ердогана, що нападу на Україну не буде. Збрехав», – наголосив посол.

За його словами, другий ризик безпеки пов'язаний з розмінуванням.

«Упевнений, що Росія не залишила намірів захопити Одесу та Миколаїв, намагатиметься скористатися будь-якою можливістю, щоб досягти своєї мети. Якщо міни буде знято, ми маємо бути впевнені, що цим не скористається Росія. Відсутність довіри до Росії слід компенсувати військовим елементом. Для гарантій важливим є залучення міжнародних організацій – участь в операції з відкриття портів кораблів або конвоїв кораблів іноземних держав, які могли б забезпечити безпеку проходу. Гарантувати безпеку відкриття портів України може, наприклад, міжнародна військова місія за участю Туреччини. Але питання в тому, чи буде у них мандат відкривати вогонь, якщо росіяни спробують перешкоджати руху конвоїв або будуть якісь провокації», – додав Бондар.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom