Розвиток переробної промисловості має стати стрижневою ідеєю економічного відновлення – Кисилевський

Share

Розвиток переробної промисловості має стати стрижневою ідеєю економічного відновлення України, вважає заступник голови Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

Він залучений до роботи Нацради з відновлення України від наслідків війни, в рамках якої планує представити напрацювання щодо можливостей розвитку промисловості, розповів нардеп в інтерв’ю UAprom.

«Для роботи я зібрав невеликий колектив із числа експертів, народних депутатів та бізнес-об'єднань. Ми готуємо свої пропозиції та представимо їх як частину документа, який напрацьовує Нацрада з відновлення. А також передамо його в інші органи влади, які мають відношення до прийняття рішень про економіку», – зазначив депутат.

Група пропонує сфокусувати увагу на кількох напрямках. Зокрема, мова про необхідність спрямовувати великі державні витрати на закупівлю товарів українського виробництва. «Ми розуміємо, що в майбутньому потрібно буде відновлювати мільйони квадратних метрів житла. Для цього можна використати іноземні товари, а можна українські», – сказав Кисилевський. Якщо перевагу надати українським товарам, то в результаті в україні запрацює великий сектор економіки, говорить він.

Він також пропонує поглиблювати переробку сировинних товарів та докладати максимальних зусиль для заміщення підсанкційних російських і білоруських товарів на внутрішньому і зовнішніх ринках.

Ще один напрям – використання енергії зростаючих секторів для розвитку суміжних галузей.

«Показовий приклад – аграрна промисловість та сільськогосподарське машинобудування. Завдяки тому, що держава у 2017 році запустила хорошу програму компенсацій при купівлі агротехніки українського виробництва, у нас виникла велика, дуже жива галузь аграрного машинобудування. З'явилося понад 100 нових компаній. Частка української техніки на внутрішньому ринку зросла вдвічі. Експорт виріс майже вдвічі. Це чудовий приклад того, коли ефективна державна політика змогла дати поштовх розвитку нової сфери за рахунок синергії з існуючою», – зазначив Кисилевський.

Для реалізації цих планів Україні потрібні інституції та інструменти, які все це забезпечуватимуть. Також потрібен підхід до залучення та гарантування інвестицій. І потрібна діяльність, спрямована на підвищення продуктивності праці та вирощування фахівців, які мають необхідну кваліфікацію, резюмував депутат.

Читайте більше в інтерв'ю: «Життя штовхає Україну поглиблювати переробку сировини», – нардеп Дмитро Кисилевський