Світовий банк погіршив прогноз зростання світового ВВП

Share

Світовий банк погіршив прогноз зростання світового ВВП з 4,1% до 2,9% через повномасштабне вторгнення Росії в Україну

Про це йдеться в оновленому звіті Global Economic Prospects, передає «Економічна правда».

Війна призводить до високих цін на сировину, пояснює СБ, посилює перебої в постачанні, продовольчу кризу та бідність, підбурює інфляцію, сприяє погіршенню фінансових умов, посилює фінансову вразливість та посилює невизначеність політики.

Прогнози зростання в країнах, що розвиваються, у цьому році знижені з 4,6% до 3,4% через негативні побічні ефекти від російського вторгнення в Україну. Аналітики зауважують, що наслідки війни нівелюють будь-яку короткострокову вигоду для країн-експортерів сировини через підвищення цін на енергоносії.

Відновлення в наступному році також не прогнозується: світове зростання лише незначно підвищиться до 3% у 2023 році (у попередньому прогнозі очікувалося зростання у 3,2%), оскільки такі чинники як високі ціни на сировину та посилення монетарної політики триватимуть надалі.

У Світовому банку підкреслюють, що існує багато ризиків для чинного прогнозу – зокрема, посилання «геополітичної напруженості», зростання загрози стагфляції та фінансової нестабільності, проблеми у постачанні та погіршення продовольчої безпеки.

Глобальна інфляція стрімко зросла з найнижчого рівня в середині 2020 року через відновлення світового попиту, нестачі пропозиції та зростання цін на продукти харчування та енергоносії, особливо після вторгнення Росії в Україну. Ринки очікують, що інфляція досягне піку в середині 2022 року, після чого уповільниться і залишиться на високому рівні.

При цьому економічне зростання рухається в протилежному напрямку: воно різко скоротилося з початку року і, як очікується, залишиться нижче середнього рівня 2010-х років до кінця десятиліття.

«У світлі цих подій ризик стагфляції, поєднання високої інфляції та повільного зростання, зріс», – пише Світовий банк.

Зазначається, що відновлення від стагфляції 1970-х років вимагало різкого підвищення процентних ставок центральними банками країн з розвиненою економікою, що спричинило рецесію та низку фінансових криз у країнах з економікою, що розвивається.

Аналітики попереджають, що такі країни можуть знову зіткнуться з серйозними проблемами через підвищену фінансову вразливість та ослаблення фундаментальних факторів зростання.

Крім того, вважають у Світовому банку, негативні наслідки війни будуть найбільш серйозними для Європи та Центральної Азії, де, за прогнозами, виробництво різко скоротиться. Зростання виробництва сповільниться в усіх інших регіонах, крім Близького Сходу та Північної Африки, де переваги вищих цін на енергоносії для експортерів переважать негативний вплив цих цін на економіку інших країн регіону.

Оцінка СБ свідчить про те, що викликаний війною сплеск цін на енергоносії може знизити світове виробництво на 0,8% за два роки.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom