Україна має готуватися до різних сценаріїв проходження опалювального періоду, – Міненерго

Share

Україна має готуватися до всіх можливих сценаріїв проходження наступного осінньо-зимового періоду

Про це заявив перший заступник міністра енергетики Юрій Власенко за підсумками засідання комісії з ремонтів об’єктів генерації, передає прес-служба Міненерго.

«Ми маємо брати до уваги підступність ворога, зусилля якого спрямовані на знищення нашої енергосистеми. Енергетичний фронт знаходиться на вістрі війни Росії як проти України, так і проти Європи. Ціни на енергоресурси на світових ринках стабільно високі. Тому, крім вчасного виконання ремонтної кампанії, маємо бути готові до оперативного реагування та нестандартних підходів, як це було минулого опалювального сезону», – зауважив Власенко.

Міненерго разом з провідними учасниками ринку напрацьовує комплекс заходів для підтримки фізичного та паливного балансування енергосистеми і фінансової стабілізації генеруючих підприємств, сказано в повідомленні.

У прес-службі нагадали, що в умовах повномасштабного воєнного вторгнення під час проходження минулого опалювального сезону не допустили жодних віялових відключень електроенергії: спеціальний механізм балансування системи дозволив підтримувати генерацію в тих вузлах, де це було потрібно у найбільш критичні моменти.

Але через активні бойові дії у східних регіонах України був значно ускладнений процес постачання вугілля на теплові електростанції. Подекуди доставку вугілля було повністю заблоковано. З метою балансування енергосистеми та забезпечення її надійної роботи було ухвалене рішення постачати газ за пільговою ціною на вугільні ТЕС і ТЕЦ, проте виключно у разі, якщо відсутня можливість постачання необхідних обсягів вугілля внаслідок воєнних дій.

Відповідно до постанови, «Укренерго» регулярно визначало ТЕС і ТЕЦ, які необхідні для забезпечення стабільної роботи енергосистеми. Згідно цих рекомендацій Міністерство енергетики, починаючи з 16 березня, зверталося до НАК «Нафтогаз України» щодо актуалізації переліку таких ТЕС і ТЕЦ для забезпечення їх газом, і лише виключно у разі неможливості доставки вугілля на ці станції.

Так, протягом березня-квітня газ в рамках ПСО постачався на Зміївську, Вуглегірську, Запорізьку, Слов’янську ТЕС, а також на Київські ТЕЦ- 5 та ТЕЦ – 6, Харківську ТЕЦ-5, Чернігівську ТЕЦ, Сумську ТЕЦ, Миколаївську ТЕЦ, Херсонську ТЕЦ. Більше половини газу, поставленого в рамках ПСО за цей період, спожили саме ТЕЦ.

Коли налагоджувалося постачання вугілля або зникала необхідність для енергосистеми у роботі цих ТЕС та ТЕЦ, Міненерго зверталося до «Нафтогазу» щодо припинення постачання в рамках ПСО.

Також 6 травня НКРЕКП продовжило дію спеціальної послуги для ТЕС і ТЕЦ, які працюють на газу, й роботи яких потребує енергосистема. Таким чином підприємствам компенсується зростання ціни для забезпечення рентабельності роботи.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom