Болгарія ніколи не вестиме переговори з «Газпромом», – віце-прем’єр

Share

Болгарія ніколи не вестиме переговори з російським «Газпромом», заявив 2 червня віце-прем’єр-міністр країни Асен Василєв

Відповідаючи на запитання члена проросійської націоналістичної партії «Възраждане» про те, коли уряд відновить переговори з «Газпромом», Василєв сказав парламенту, що контракт Болгарії, який закінчується в кінці року, не був розірваний Болгарією, і що поставки газу були призупинені Росією в односторонньому порядку, передає Бізнес.Цензор із посиланням на Euroactiv.

«Болгарія більше ніколи не вестиме переговори з «Газпромом» щодо поставок», – наголосив Василєв у парламенті.

Державна газова компанія «Булгаргаз» досі регулярно нагадує «Газпрому», що російська компанія не виконує свої контракти з Болгарією, термін дії яких закінчується наприкінці цього року.

«Якщо ми зараз підпишемо контракт з «Газпромом» і вони перестануть постачати газ у лютому, ми залишимося без газу для промисловості і без опалення для людей», – сказав віце-прем’єр.

Болгарія та Польща були першими двома країнами ЄС, до яких «Газпром» припинив постачання газу 27 квітня після того, як вони відмовилися платити в рублях.

Болгарська соціалістична партія, яка входить до правлячої коаліції, також наполягає на тому, що для відновлення поставок необхідно провести переговори з російською газовою компанією. Однак це не призводить до напруженості в правлячій коаліції, тому що в газових питаннях провідну роль відіграє партія прем’єра «Продовження змін».

«Коли хтось зупиняє вам газ, навіть якщо ви платите і виконуєте свій контракт, ви не можете розраховувати на те, що та сама людина не зупинить ваш газ, коли ви опинитесь у складній ситуації. У нас є ненадійний партнер, який довів свою ненадійність», – сказав віце-прем’єр Болгарії.

Василєв також висловив обурення тим, що з одних країн росіяни приймають платежі в євро та доларах, а в інших – ні. Попри проблеми з «Газпромом», ціна на природний газ у Болгарії в червні фактично впала на 13%.

З 1 липня Болгарія почне отримувати поставки азербайджанського газу, що, ймовірно, призведе до подальшого зниження ціни на газ.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom